Vyhledat
  • Monika Ochel

Upečte si chléb podle našich babiček

Dnešní těžké časy možná vybízejí k zpomalení našeho životního tempa a zamyšlení nad hodnotami, které měli naši dědové a babičky. Stále více lidí se obrací k původnímu pěstování plodin, k původním receptum našich babiček, k zapomenutým surovinám, dobrotám a vůbec k dřívějšímu způsobu života. Každá dobrá hospodyňka měla aspoň malou bylinkovou zahrádku a upéct chleba bylo umění, které se dědilo z generace na generaci.

A proč si dnes nepřipomenout toto umění? Je a není to věda. Stačí kvalitní suroviny, trocha trpělivosti a zjistíte, že na kupovaný chléb si ani nevzdechnete.

Níže jsme pro vás připravili dva původní recepty našich babiček jak si upéct chleba a je jen na vás jakou variantu si vyberete.

Staročeský chléb inspirovaný Magdalénou Dobromilou Rettigovou Díky svým vlastnostem je na chléb nejlepší žitná mouka. Za pomocí vlažné vody uděláme z žitné mouky řídké těsto, přidáme sůl a kmín nebo směs chlebového koření (najdete u nás v obchůdku). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme přes noc kynout v teple.

K hotovému kvásku přidáme další mouku (můžete použít zase žitnou nebo i pšeničnou chlebovou) a těsto zpracováváme tak dlouho dokud se nepřestane lepit. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme cca 2 hodiny vykynout. Po té těsto rozdělíme na bochníky uložíme do ošatky, necháme kynout cca 30 min.

Dříve se peklo v rozpálené peci. V dnešní době použijeme troubu rozehřátou na 250°C. Bochníky jemně pokropíme vlažnou vodou a vložíme do vyhřáté trouby na cca 15 min. Po této době teplotu snížíme na 190°C a pečeme asi hodinu až hodinu a půl. Upečený chléb poznáte tak, že při poklepu na spodní stranu pěkně zvoní. Chléb našich babiček

Ingredience: 500g hladké mouky 42g droždí (může být i sušené) 1/2 lžíce cukru 1/2 lžíce polohrubé mouky 1/2 šálku teplé vody Lžička soli Lžička chlebového koření (kmín, fenykl, koriandr) 1/2 lžíce octa 1 vařený brambor 150ml vody

Připravíme si kvásek z vlažné vody, droždí, cukru a trochy mouky a necháme v teple vykynout. Než nám kvásek vykyne, připravíme si nastrouhaný vařený brambor, mouku a koření. Ke směsi přidáme kvásek, vodu a vše pořádně vypracujeme. Hotové těsto necháme vykynout na teplém místě asi hodinu. Svůj objem by mělo zdvojnásobit.

Z vykynutého těsta vytvoříme bochník a necháme vykynout dalších 30 min. Potom potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Necháme péct asi hodinu. Na oba chleby můžete nakoupit suroviny u nás v obchodě. Ať už si vyberete chléb ten či onen, přejeme vám ať se povede a pochutnáte si na něm třeba při rodinné večeři.

Dobrou chuť!

210 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše